Blokzeep

Alcohol in skincare - Liever wel of liever niet?

Alcohol in skincare producten zou schadelijk zijn voor je huid, je hoort het wel vaker. Denk aan alcohol in dagcreme, alcohol in make-up remover of alcohol in gezichtsreiniger. Maar wat doet het eigenlijk met je huid en is het altijd wel zo slecht? Wij hebben het voor je uitgezocht! Lees hieronder alle ins en outs over alcohol in skincare.

Waarom zit er alcohol in de meeste gezichtsverzorging producten?

Er zijn meerdere redenen voor producenten om alcohol toe te voegen aan een product. Hieronder benoemen we de meest voorkomende redenen:

  1. Alcohol verlengt de houdbaarheid van een product vanwege de bacteriedodende werking;
  2. Alcohol wordt in producten gebruikt om de huid te ontvetten, waardoor het een ‘fris’ gevoel geeft aan de huid;
  3. Toevoeging van alcohol zorgt ervoor dat de huid het product sneller opneemt.
Nadelen van alcohol in gezichtsverzorging

Er zijn verschillende soorten alcohol die veel voorkomen op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten. Als we het hebben over een schadelijke soort alcohol dan hebben we het in de meeste gevallen over ethanol, dit is alcohol in zijn pure vorm. Deze alcoholsoort kan omgezet worden naar andere vormen van alcohol zoals:

SD-alcohol, Ethylalcohol en Alcohol Denat.

Zie je één van deze alcoholen op de ingrediëntenlijst van een product staan, dan kun je deze beter in de schappen laten staan. Deze soorten alcohol in verzorgingsproducten kunnen namelijk negatieve gevolgen hebben voor je huid. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  1. Alcohol kan acne veroorzaken of verergeren, ook kunnen er ontstekingen en huidirritaties ontstaan;
  2. Een ‘slechte’ alcohol lost ook goede vetten in de beschermlaag van je huid op. Deze voorkomt dat er ongewenste bacteriën je huid binnendringen;
  3. Alcohol zou goed zijn voor de vette huid, maar zodra je huid hier gewend aan raakt kan je juist meer talg aan gaan maken en dit kan leiden tot een onzuivere huid;
  4. Alcohol verdampt snel, waardoor je huid kan uitdrogen.
Zijn alle alcoholsoorten in cosmetica slecht voor je?

Je kunt een onderscheid maken tussen schadelijke alcoholsoorten en alcoholsoorten die juist een positieve werking hebben op je huid. We hebben het hier over vettige alcoholsoorten. Vettige alcoholsoorten in lage concentratie zijn niet schadelijk voor de huid. Van deze alcoholsoorten hoef je niet te schrikken als je de ingrediëntenlijst van een product bekijkt, voorbeelden zijn:

Cetearyl, Myristyl, Behenyl, Cetyl en Steryl alcohol.

Deze alcoholsoorten zijn allemaal vettig en houden juist het vocht in je huid vast. We hebben er daarom bewust voor gekozen om in onze FaceBloks alleen gebruik te maken van Cetearyl alcohol, een vettige alcoholsoort. Cetearyl alcohol is een mix van twee vetzuur alcoholen: cetylalcohol en Steryl alcohol. Bij onze producten wordt het gemaakt van Kokosolie en is het dus volledig Vegan. Cetearyl alcohol in lage concentratie is niet schadelijk en heeft juist een hydraterende werking.

Gezichtsverzorging producten zonder schadelijke alcohol

Wil jij nu ook je gezichtsverzorging routine aanpassen naar een duurzame routine die bestaat uit producten zonder schadelijke ingrediënten? Neem dan een kijkje bij onze Facebloks! Als je meer wil weten over hoe je deze producten gebruikt, lees dan hier onze andere blog.

Ontvang 10% welkomstkorting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En shop je eerste Blokzeep met 10% korting. Ga jij samen met ons voor een plasticvrije badkamer?

Ontvang 10% welkomstkorting

Hoera!

Het aanmelden voor de Blokzeep nieuwsbrief is gelukt! Jouw persoonlijke kortingscode is: 

JPBYS9EW (tip: kopieer hem hier meteen)

Deze kan je meteen gebruiken en is vanaf nu 7 dagen geldig! Geen zorgen, je krijgt hem ook nog in je mail.